Webbsida eller blogg?

Allt fler är intresserade av att ha sin egen blogg eller hemsida. En vanlig anledning är ett särskilt intresse eller kommentera på vardagen samt händelser i samtiden. Andra använder en hemsida eller blogg som ett sätt att marknadsföra sig själv. Många har en sidoverksamhet och vill därför promota sitt företag. Oavsett varför finns det två beslut som man bör överväga

  1. Ska du ha en webbsida?
  2. Ska du ha en blogg istället för en hemsida?

Bloggar
En blogg har många styrkor och tillämpningsområden. Bloggar passar särskilt väl om du tänkt regelbundet lägga till nytt material. Bra exempel när bloggar passar bra är

  • Om du tänkt ha mycket innehåll
  • Om innehållet uppdateras ofta
  • Blandat innehåll från många skilda kategorier

Bra exempel är bloggar som är avsedda berätta som särskilda intressen som du har som teknik, mode, prylar med mera. Bloggar är även det bästa formatet om du ska ha många sorters innehåll; som exempelvist om du blandar personliga inlägg och reflektioner, kommentarer på händelser eller politik samt andra intressen. Många för även onlinedagböcker i bloggformat.

Hemsida/webbsida
En vanlig hemsida bör ses som ett mer strikt format och det krävs mer eftertanke kring innehåll för att resultatet ska bli optimalt. Man måste tänka på vilken typ av innehåll som krävs samt till vilken publik det riktar sig till. En hemsida har ofta ett relativt statiskt innehåll, det vill säga att man texter och bilder är mer bestående och syns längre jämfört med bloggar som oftare uppdateras med ny information. Men när passar en hemsida/webbsida bättre än en blogg?

För presentationer och beskrivningar som inte nödvändigtvis behöver uppdateras ofta är hemsidor ett bättre val än bloggar. Innehållet i en hemsida är mer bestående och passar därför utmärkt som mer professionella personliga presentationer samt informationssidor för föreningar samt platser som informerar som särskilda hobbies eller intressen. Hemsidor är ofta att föredra för att ge besökare information om företag och näringsverksamheter. Marknadsföra företag/näringsverksamheter kan Ske med både hemsidor och bloggar, men hemsidor ger i nuläget ofta ett mer professionellt intryck.

Det behöver ofta inte vara ett val mellan blogg eller hemsida, det går utmärkt att kombinera. Många har en webbsida med fast innehåll och en bloggavdelning där material som inte passar in i det fast innehållet kan placeras.