När kommer ägglossing och så vet du att den är på väg

Hur kan man veta om ägglossningen närmar sig? Det är en fråga som många kvinnor i fertil ålder funderar över. Skälen kan variera mycket. För många handlar det om att maximera chansen att bli gravid, medan andra försöker att hitta säkra perioder för att undvika graviditet.

Det kan dock vara allt annat än lätt att hitta den exakta perioden. Även om det finns ett par generella principer att följa för att hitta ägglossningen kan det variera kraftigt när den inträffar. Skillnaderna kan vara individuella eller det kan även vara stor variation från period till period för en individ. Detta är något att tänka på för att med största säkerhet hitta när ägglossning inträffar.

Information och tips kan vara till stor hjälp, så läs böcker och leta på internet efter svar på frågor. Det finns många bra webbplatser som ger hjälpsam information, ett par av de bättre är 177, netdoktor, internetmedicin samt sidor som är mer inriktade på information kring ägglossning som denna sidan. Testa även att läsa på forum, det går ofta att hitta info som kan ge hjälp där.

Tecken på att ägglossning närmar sig
För att med någorlunda stor säkerhet avgöra om ägglossning är på väg eller har inträffat är det bra att kombinera många metoder. Håll koll på så många tecken och symtom som möjligt.

För att få en ungefärlig ide kan man börja med att utgå från menstruationscykeln. I normala fall ska ägglossningen inträffa runt mitten av cykeln, mellan tolv till sexton dagar innan nästa blödning. Detta ger en ungefärlig fingervisning när ovulationen bör inträffa. För att få en mer pålitlig indikation på ägglossning ska man mäta/observera kroppstemperaturen, undersöka sekret samt vara uppmärksam på signaler som smärta eller ökad sexlust. Vilka symtom och tecken som kan observeras är högst individuellt, så det gäller att lyssna på kroppen och lära känna sig själv.

Kroppens temperatur ändras när ägglossning närmar sig. Temperaturen går upp och ner beroende i vilken fas i ovulationen du befinner dig. När ägget lossnar från livmodern sänks temperaturen lite. Efter lossningen höjs kroppens temperatur och ökar över den normala. Den stannar på den högre nivån ett par dagar i normala fall.
Ett vanligt tecken på ovulation är en smärta som normalt varierar mellan lätt till medium. Det tydligaste symtomet att det handlar om ägglossningssmärta är om smärta återkommer regelbundet och uppträder på mitten av menstruationscykeln.

Sexlusten ökar ofta dagarna närmast ägglossningen. En ökad lust i sig är inte ett säkert tecken, men om det är ett återkommande fenomen och det infaller på mitten av din cykel kan det vara ett tecken på ägglossning.
Många anser att sekret som utsöndras är det säkraste tecknet på att ägglossning är på väg att inträffa. De sekret som normalt antas tyda på ägglossning är sekret som pekar på den fertila delen av en kvinnas cykel.

Den första av två sorters sekret som anses tyda på fertilitet är en hal, genomskinlig vätska som antar en gulvit nyans. Sekretet är segt och elastiskt. Den andra sorten är tunn och vattnig. Vätskan är lättflytande och rinner av fingrarna.